top of page

SANGER - Gurgl dig rask!

Opdateret: 13. feb.

At gurgle svælg og mund har gjort underværker for mig for at forebygge eller komme hurtigere igennem sygdom, hvis den først har ramt.


Sangerhelbred - SIGNE RASMUSSEN

SANGER - Gurgl dig rask!

Hoste, hæshed, snot, feber, hævede mandler.... En sangers mareridt! Hvad filen gør man, hvis man mærker symptomerne tage fat, men der står en masse jobs i kalenderen? Hvordan passer man på sig selv, så man ikke bliver ramt? Som professionel sanger - og professionel rage-sygdom-til-mig-typen - har jeg prøvet et hav af metoder og tricks for at komme sygdom til livs 😅


Noget af dét, der har virket bedst, når jeg har mærket tiltagende hoste eller været lagt ned af halsbetændelse er, at rense svælget morgen og aften.


+ godt som forebyggende rutine + antibakterielt

+ reducerer og behandler belægninger & hævede mandler

+ løsner slim


Hvad er svælget?

Svælget er et slimhindebeklædt muskulært rør, der starter bag næsehulen og fortsætter nedadtil i spiserøret. I svælget passerer den luft, vi indånder, og den mad og væske, vi synker. Både polypperne og mandlerne findes i svælget.


Svælget - Signe Rasmussen

Når vi "renser svælget", renser vi vel at mærke kun i begyndelsen omkring drøblen og mandlerne.Den milde: Kokosolie

Hvis du er hårdt ramt af smerter, hævede mandler og belægninger, ville jeg anbefale at rense svælget i kokosolie, da det er mildt og antibakterielt. At have ren kokosolie i munden er en lidt funky fornemmelse i starten, men det vender man sig hurtigt til.


1. Tag en god stor spiseske smagsneutral kokosolie i munden og lad det smelte. Synk ikke!

2. Når det er smeltet, så gurgl væsken bagerst i svælget i 15-30 sek. Spyt ud.

3. Skrab derefter tungen med en teske, så du får gamle belægninger og skidt væk. Sørg for ikke at drikke lige efter, så du skylder det kokosolie, der er tilbage, væk.


HUSK: Rens svælget som det første, når du står op og som det sidste efter tandbørstning osv., når du går i seng.


+ mildt og effektivt

- nogle kan ikke lide følelsen af kokosolie i mundenDen mellem: Saltopløsning

Du kan også vælge at lave en saltopløsning i vand. Det er stadig en relativt mild metode, men det kan godt kradse lidt, hvis du er godt medtaget.


1. Opløs 1 spiseske salt i et lille glas. Jeg plejer at blande kogt vand og koldt vand 50/50. Hæld kogende vand halvt op i glasset, opløs salten heri, og hæld til sidst koldt vand i for resten, så vandet ender med at blive lidt varmere end lunkent - en fin temperatur til at have i munden.

2. Start med at tage en lille slurk af blandingen i munden og kør rundt i hele munden i 15-20 sek. Spyt ud. Igen: Synk aldrig!

3. Tag endnu en lille slurk og gurgl bagerst i svælget i 20-30 sek. Spyt ud. Gentag 2-3 gange.

4. Slut af med igen at tage en slurk og kør rundt i hele munden. Spyt ud.


Hvis du synes, at du har en for voldsom saltsmag i munden, så gurlg kort efter med rent vand. Men ellers er det igen bedst at lade det være for en stund, så salten kan do its thing!


+ medium mild

- kan godt føles lidt krads, hvis du har hævede mandler og belægningerDen kradse: Citronvand

Denne metode, synes jeg er mest krads. Det kan godt svige en del, hvis du har hævede mandler og belægninger. Det er ikke farligt, men jeg ville klart anbefale at starte med kokosolie, hvis du hårdt ramt.


1. Pres saften fra 1/2 citron ned i et lille glas (evt. en hel citron alt efter hvad du synes virker bedst). Hæld 50/50 af kogt vand og koldt vand, så temperaturen ender med at blive lidt varmere end lunkent - en fin temperatur til at have i munden.

2. Start med at tage en lille slurk af blandingen i munden og kør rundt i hele munden i 15-20 sek. Spyt ud. Igen: Synk aldrig!

3. Tag endnu en lille slurk og gurgl bagerst i svælget i 20-30 sek. Spyt ud. Gentag 2-3 gange.

4. Skrab derefter tungen med en teske, så du får gamle belægninger og skidt væk.


Igen: Det er bedst ikke at drikke lige efter, men lade det resterne af blandingen være, så det kan virke.


+ smager bedst 😆

- kan godt føles krads og svige, hvis du har hævede mandler og belægningerHUSK: Rens svælget som det første, når du står op og som det sidste efter tandbørstning osv., når du går i seng.


Hvordan anvender du det i din hverdag?


Nogle gør dette standhaftigt hver dag, altid - enten kun om aftenen eller både morgen og aften. De oplever at komme en masse sygdom til livs før det tager ordentligt fat.


Andre gør det så snart de oplever det mindre snot, hoste eller lignende, og bliver ved til symptomerne er gået væk. Jeg er nok mest denne type... egentlig bare fordi at det der med rutiner godt kan være lidt svært at fastholde, så jeg gør det, når jeg har brug for det 😊


Andre gør det når sygdommen er opstået og stopper, når de er raske.


Alle tilgange er fine. Find din egen vej i det 😊 Som sagt er metoden god til både at forebygge sygdom og til at komme hurtigere igennem sygdom.


FULL DISCLOSURE

At gurgle svælget fikser ikke al sygdom. Det kan hjælpe på vej, men der er jo også faktorer som hvile, sund & nærende kost og masser af væske, der er væsentlige også at inkorporere.


Go' vind!

/ Signe


Skriv endelig hvis du har spørgsmål eller gerne vil have mit take på et emne.


8 visninger0 kommentarer
bottom of page