top of page

Hvad vil det sige at synge rent eller falsk?

Hvordan ved jeg, om jeg synger rent? Kan man træne det op, og hvordan gør man så lige det? Lær om det at synge rent eller falsk og få tips til at øve dig!

SIGNE RASMUSSEN sangundervisning

Hvordan ved jeg, om jeg synger rent eller falsk?

Jeg vil bare lige slå fast: de fleste kan godt lære at synge! Kun 1-4 procent er komplet tonedøve. Så først skal du finde ud af, om din følelse af ikke at kunne synge kommer sig af, at du synes din stemme lyder dårlig? Eller fordi du ikke kan høre, om du rammer tonerne? Eller fordi du godt kan høre, at du helt sikkert ikke rammer tonerne? Læs mere om dette her.


Definition

Dét at synge "falsk" kræver, at vi er enige om, hvad det vil sige at synge "rent". Definitionen på en ren tone er, at den har en bestemt frekvens - også kaldet tonehøjde. Fx er kammertonen defineret som 440Hz svarende til tonen A. Der findes variationer på kammertonen, men det vil vi ikke gå ind i her 😅 At synge tonen rent betyder altså, at du skal synge så tæt på dens frekvens som muligt.


Kultur

At synge rent eller falsk er kulturbestemt. I vores vestlige kultur har vi det dur/mol-tonale unviers med en oktav på 12 halvtoner. Ander steder i verden, fx Mellemøsten, er oktaven delt i 24 toner, eller 32 toner som i Indien - og jeg kunne blive ved. Derfor kan det for os vesterlændinge lyde som om andre kulturer synger falsk, når de i virkeligheden blot differentierer mellem flere og andre toneintervaller end os.


Fælles for de fleste kulturer er, at man skal opøve en grundlæggende evne til at styre sin stemme, så man kan ramme de rette frekvenser. Kan man ikke dette, synger man falsk. Fortvivl ikke - det kan optrænes!


Hvad skal der til for at synge rent?

Dét at synge handler om et kompliceret og fint sammenspil mellem en lang række muskler i din krop, som skal aktiveres på den helt rigtige måde for at danne en tone. Heldigvis kan muskler trænes! Derudover er du også nødt til at træne dit øre til at kunne genkende og skelne mellem toner. Den måde, vi synger på, afhænger nemlig af hjernens evne til at forstå lyden. Kan du fx afgøre om to toner spillet efter hinanden er ens eller forskellige? Kan du identificere, hvad den eventuelle forskel er? Kan du høre en tone og derefter synge den?


Hvor du lige skal starte, og hvordan du skal gribe det an, er individuelt. Du kan få et par tips til hvordan du kommer igang med at synge her. Hvis du vil have skræddersyet hjælp og bare er topklar til at komme igang, så køb et klippekort hos mig og få god rabat på et sangforløb!Træn dit øre

Øret er som skrevet også en vigtig del af dét at synge. Du skal kunne genkende tonerne auditivt og derefter kunne omsætte det kropsligt. For mig ser sådan en process således ud:

Jeg hører en tone udefra. Derefter hører jeg den inde i hovedet, hvilket gør, at jeg kan justere min strube og min mund på den rigtige måde. Når det er gjort, kan jeg afgøre hvor meget støtte og luft, jeg skal bruge for at frembringe tonen. Nu er jeg klar til at synge tonen højt. Alt dette sker lynhurtigt, og uden at jeg tænker over det. Det kræver træning, så fortvivl ikke, hvis det ikke kommer med det samme.


Synger jeg overhovedet rent?

Ved du ikke, om du synger rent? Test om du kan skelne mellem toner. Hvis du er god til at skelne og identificere toner, så er du højst sandsynligt også kompetent til at vurdere, hvorvidt du rammer de rigtige toner 😉 Test det her.


Øv dig hjemme

Du kan også lave gratis hørelære-øvelser på Musikipedia.dk og optræne selv stille og roligt. Her kan du ikke få feedback på om du synger rigtigt, men du kan træne dit øre!


Hvis du savner at få lidt feedback på dét at ramme tonerne, så kan du eksperimentere med app'en Yousician. Det minder lidt om karaoke, hvor app'en viser tonehøjden og fortæller dig, om du synger rigtigt. Der er et hav af sange på app'en, og du kan helt sikkert finde noget, du synes er fedt at synge!Få skræddersyede tips

Er du klar til at tage fat på at synge rent? Så er du velkommen til at booke en sangtime eller et forløb hos mig, hvor vi kan skræddersy stemmeøvelser, kropsøvelser og udvælge specifikke sange, der passer til dit niveau. Skriv til mig på kontakt@signerasmussen.dk. Du kan også læse mere om min sangundervisning her.🔬 Læs også:


Go' vind!

/ Signe


Skriv endelig hvis du har spørgsmål eller gerne vil have mit take på et emne.


Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page