top of page

SANGER - Denne øvelser gør underværker for din sang!

Opdateret: 8. feb.

Måske du har hørt, at det er vigtigt at have en god positur, når man skal synge? Men måske du har svært ved at etablere det? Eller måske du ofte har hold i nakken, ondt i ryggen eller krummer ryggen?

Her får du en øvelse, som både hjælper dig til en bedre positur, til en fleksibel og smertefri ryg & nakke samt til en friere, mere klangfuld og powerful stemme!

en god positur ved sang

En god positur

Hele kroppen hænger sammen - fx via muskler eller bindevæv. Derfor kan du påvirke ét sted og pludselig mærke en forandring et helt andet sted, du ikke umiddelbart tænkte hang sammen. Det gælder fx for rygraden. Hvis du afspænder rygmuskulaturen, har det effekt på bl.a. din vejrtrækning, kæbe og strube - og dermed din evne til at synge. Det viser sig fx ved, at du har svært ved at synge lyst og får trang til at kigge opad og føre hagen frem for at "nå" tonerne. Det kan også høres på din stemme, som kan komme til at lyde tynd og klangfattig.


Den mest ideelle sangerkrop er en krop, der bl.a. er afspændt og som har en lige akse gennem kroppen - ligesom du kan se på billede ovenfor. Der er meget mere til emnet om en god sangerkrop og positur end beskrevet i dette blogindlæg, så her får du bare lige en hurtig beskrivelse 😊.


🔬 Læs også: Hvad er en sangerkrop? (kommer snart)


kropsholdning ved sang

Her er fremhævet punkter, som du selv kan øve at justere, når du synger. Selvfølgelig kan man også synge uden af stå sådan - tænk bare på musicalsangere. Men dette er et godt udgangspunkt at øve!

En afspændt krop

Så når vi synger, er det bedst at have en afspændt krop. Selvfølgelig skal vi aktivere de rigtige muskler, der skal bruges til sang, men hvis du spænder de forkerte steder, kan det som skrevet påvirke din stemme negativt.

Når jeg fremhæver afspænding af ryggen, er det netop fordi vi kan ramme mange ting på samme tid. Din ryg bliver dejlig fleksibel, din mave slipper og giver plads til din vejrtrækning, din nakke og kæbe bliver løs og giver dermed gode forudsætninger for din strube til at bevæge sig frit. Alt sammen optimale forudsætninger for at kunne synge frit og rart!


Prøv øvelsen af og juster den efter, hvad der virker for dig 🤩


Øvelse: Afspænd muskler langs rygraden (20-30 min.)

Du skal bruge to massagebolde eller alternativt to tennisbolde (de er dog lidt for store)

  1. Læg dig ned på ryggen på gulvet eller på en yogamåtte. Placer boldene på hver sin side af rygraden, så du ligger på dem. Start nede ved lænden. Lad din lænd "synke ned" over boldene og se om du kan slappe af. Brug din udånding til at afspænde.

  2. Hvis du er meget øm eller spændt i musklerne, er det måske nok at blive her. Hvis du ønsker det mere intenst, kan du folde knæene op mod brystet og folde armene omkring benene. Nogle kan også godt lige at massere musklerne mere aktivt ved at rokke frem og tilbage og fra sige til side. Både det at ligge stille og synke ned over boldene eller massere aktivt er lige gode her!

  3. Når du har ligget der i 3 minutter, flytter du boldene lidt længere op langs rygraden og gentager samme procedure som ovenstående.

  4. Når du når til skulderbladene, nytter det ikke længere at folde knæene op mod brystet for mere intensitet. Her skal du i stedet kramme dig selv med armene - dermed buer du nemlig i overkroppen. Du kan samtidig stemme i med fødderne og løfte din underkrop væk fra gulvet. Det øger også intensiteten. Igen kan du også vælge at ligge stille.

  5. Forsæt til du når nakken lige over skulderbladene. Nu har du afspændt hele rygraden og det vil forplante sig til åndedræt, kæbe og strube. Dermed har du skabt gode forudsætninger for at synge!


🕒 HVIS DU IKKE HAR SÅ MEGET TID: Vælg 3 punkter ud, som du fokuserer på = ca. 6-9 minutter i alt.Hvor tit skal jeg udføre øvelsen?

Jeg udfører denne øvelse omkring 3-5 gange om ugen for at holde min rygrad mobil. Jeg har erfaret at mange af mine spændinger bl.a. ligger her, så derfor prioriterer jeg øvelsen højt. I andre perioder er der andre øvelser, jeg prioriterer, så mærk efter hvad der virker for dig. Færre gange om ugen er også helt fint. Lidt er altid bedre end ingenting! 👌


Inkorporer øvelsen i din hverdag

Jeg laver tit øvelsen om aftenen, mens jeg lytter til podcasts. Øvelsen hjælper mig til at slappe af, og det er også tit her, at jeg har tid til at lave afspændingsøvelser af længere varighed. Jeg bruger den faktisk også som et afbræk til computerarbejde. En god konstruktiv pause i løbet af dagen.


Du kan også gøre det indledningsvist inden træning, da øvelsen også hjælper på din mobilitet. Eller efter træning, hvor din krop er varm, og du dermed kan nå dybere ind i musklerne i øvelsen. Husk at du igen kan nøjes med at udvælge få punkter i stedet for at tage hele turen fra lænd til nakke.Få skræddersyede tips

Oplever du at din krop står i vejen for din sang og ikke selv kan komme dem til livs? At du ikke kan holde tonerne? At du spænder i kæben? At du bliver hæs efter lidt tids sang? Eller noget helt andet?

Så kan jeg hjælpe dig! Book en sangtime, hvor jeg hjælper dig med at identificere, hvor dine udfordringer er, og hvordan du kommer dem til livs. Jeg skræddersyr manuel stemmeøvelser og kropsøvelser, der passer lige netop til dig! Skriv til mig på kontakt@signerasmussen.dk. Du kan også læse mere om min sangundervisning her.🔬 Læs også:

 


Go' vind!

/ Signe


Skriv endelig hvis du har spørgsmål eller gerne vil have mit take på et emne.


13 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Hozzászólások


bottom of page